

چند روش کاربردی برای آزمایش سلامت آب
آزمایش آب به فرایندی میگویند که سلامت آب را از لحاظ فیزیکی، شیمایی و میکروبی مورد برسی قرار داده شود.
آزمایش آب با اهداف متفاوتی انجام میشود، مثلاً ممکن است که بخواهیم درصد خلوص آب و یا میزان املاح و میکروارگانیزم های آب مصرفی را مورد برسی قرار دهیم تا از سالم بودن آب اطمینان حاصل نماییم، و یا میخواهیم آب چاه را مورد برسی قرار دهیم.
چندین روش کاربردی برای آزمایش سلامت آب وجود دارد که در ادامه این مطلب به آن میپردازیم، شما با این روش های ساده میتوانید از کیفیت آب خروجی خود آگاه شوید.
آزمایش آب به روش فیزیکی چیست؟
آزمایش فیزیکی آب شامل برسی مواد معلق محلول در آب است، به زبان ساده میتوان گفت میزان گل و لای و شن و ماسه و یا مواد بسیار ریزی که حتی شاید با چشم قابل دیدن نیست را میتوان با این روش به آسانی تشخیص داد.
- روش اول : اگر بخواهیم که به صورت دقیق مواد محلول در آب را برسی نماییم ساده ترین راه برای آن استفاده از دستگاه TDS متر است، شما میتوانید میزان املاح موجود در آب را با واحد PPM میلی گرم در لیتر به آسانی برسی نمایید، در این روش دستگاه TDS متر را داخل یک لیوان آب گذاشته و میزان املاح را به وسیله دستگاه برسی مینماییم، توجه داشته باشید که میزان استاندارد سختی آب باید عددی بین 80 تا 120 PPM باشد.
- روش دوم: در این روش اگر به دستگاه تی دی اس متر دسترسی ندارید به صورت ساده و با چشم میتوانید املاح موجود در آب را برسی نمایید. به طور مثال جرم درون کتری یکی از واضح ترین مشخصه هایی هست که میتوان به راحتی آنرا مشاهده کرد، در حالت نرمال نباید کتری جرمی داشته باشد و اگر آب مصرفی دارای املاح استاندارد باشد کتری ذره ای جرم ندارد، اگر کتری جرم داشته باشد قطعاً آبی که از آن استفاده مینمایید دارای املاح بالایی است
دو روش ساده برای تست کیفیت آب توسط خودتان
روش اول: یک لیوان شیشه ای بردارید و از شیر آب، پر کنید، لیوان را زیر نور قرار دهید، چه میبینید؟! رنگ آب شفاف و زلال است و یا تیره؟! توجه داشته باشید که اگر درون لیوان آب هرچیزی جز آب شفاف باشد میتوان نشانی از آلودگی باشد. حال آنکه بسیاری بیماری های ناشی از آب آلوده با چشم قابل دیدن نیست.
روش دوم: آب را بو کنید، آیا آب بوی مانند تخم مرغ گندیده و یا استخر و یا بوی خاصی میدهد؟ اگر آب بوی نامتعارف داشته باشد نشانه ای برای میزان زیاد کلر و یا وجود آلاینده درون خود دارد.
آزمایش شیمیایی آب چیست؟
در این روش تعیین کیفیت آب برحسب میزان آنیون و کاتیون موجود در آب و همینطور وجود نیترات ، نیتریت، آمونیوم، بی کربنات، کربنات ، سدیم، روی، آهن، فلزات سنگین مورد برسی قرار میگیرد که برای دانستن میزان خلوص آب باید نمونه آب مصرفی را در آزمایشگاه مورد برسی قرار داد، وجود هرکدام از عوامل فوق میتواند بسیار خطرناک باشد.
آزمایش میکروبی آب چیست؟
آزمایش میکروبی در آب به تعداد میکروارگانیسم های موجود در آب مصرفی گفته میشود. میکروارگانیسم های زیادی در آب وجود دارند که منشا خیلی از آنها میتواند مدفوع حیوانات و ترکیب آن در آب های زیر زمینی باشد که وجود آنها میتواند به بروز بیماری هایی مانند اسهال و یا مسمومیت غذایی منجرب شود.
به طور کلی آب سالم و استاندارد باید عاری از هرگونه میکروارگانیسم و باکتری، ویروس، مواد شیمیایی باشد و وجود هرکدام از این عوامل میتواند صدمات جبران ناپذیری را به کودکان و بزرگسالان برساند.
ازمایش آب ممکن است که به یکی از دلایل زیر انجام شود:
آزمایش آب در طبیعت: در این روش کیفیت آب های زیر زمینی، رودخانه ها، آب پشت سد مورد برسی قرار میگیرد.
آزمایش آب فاضلاب: تست کیفیت دامداری ها، مرغ داری، مزارع کشاورزی و صنایع در این روش مورد ارزیابی قرار میگیرند.