سیستمهای تصفیه آب
- پیش تصفیه آب شامل روش های فیزیکی و شیمیاییی هستند
- تصفیه آب شامل روش شیمیایی قدیمی مانند پولساتور، اکسیلاتور. دیسکهای هوادهی
- تصفیه آب به روش پیشرفته R.O , M.E یا همان روش آب شیرین کن
تصفیه فیزیکی آب
تمامی عملیات هایی که در فرایند حذف مواد غیر محلول آب و بدون دخالت مواد شیمیایی انجام میشود به نوعی مرحله تصفیه فیزیکی آب میگوییم. این مرحله را نمیتوان از مراحل پیش تصفیه محسوب کرد در این مرحله نمیتوان پارامترهای شیمیایی و محلول در آب را حذف کرد. این مرحله شامل مراحل آشغالگیری، دانه گیری،فیلتراسیون ،سختی گیری ،حذف طعم و بوی آب است.
فیلتر شنی
فیلتر شنی را میتوان به عنوان اولین سیستم تصفیه فیزیکی آب برشمرد. روش کار در این مرحله گذراندن آب از میان لایه های شن و ماسه است. این فیلترها به دو شکل ثقلی و تحت فشار تقسیم بندی می شوند. امروزه بیشتر از فیلترهای شنی تحت فشار استفاده میشود همچنین در آنها از سیلیس یا دیاتومه استفاده می شود.
فيلتراسيون Filtration Unit
فيلترهای گراويتی (فیلتر شنی )
این فیلتر که از انواع فیلترهای شنی است را میتوان روشی موثر برای از بین بردن مواد معدنی و آلی داخل آب استفاده کرد. معمولا این بخش را از مخازن بتنی میسازند.
فيلترهای تحت فشار (فیلتر شنی)
فیلتر شنی به دو صورت قائم و افقی ساخته میشوند. و برای از بین بردن آهن، بوی بد، تیرگی و مواد معلق در آب استفاده میکنند.
سختی گير ها Ione Exchange
استفاده از سختی گیر های کاتیونی و آنیونی را میتوان به عنوان یکی از روش های کاهش املاح موجود در آب برشمرد.
علل کاربرد سختی گير
به این جهت که سختی آب های آشاميدنی در حد مجاز و استانداردهای بین المللی 250 میلی گرم در لیتر است و وجود بیش از حد املاح در آب باعث به وجود آمدن طعم نامطبوع در آن میشود. همچنین وجود سختی در آب های صنعتی سبب رسوب سخت در جداره لوله ها و ديگ های بخار و آب گرم ميشود که این مورد میتواند سبب افت فشار در طول مسير لوله ها شود و باعث پایین آمدن ضريب انتقال حرارتي شود، برای از بین بردن سختی آب سختی گير های کاتيونی و آنيونی با کاهش بار آلودگی، به استاندارد بودن آب ها و در برخی موارد فاضلاب کمک شايانی مي نمايند .
سختی گير ها
سختی گير در مراحل تصفیه آب در سه نوع دستی نيمه اتوماتيک و اتومات موجود هستند. که طبق آخرين استانداردهای بين المللی ساخته و مونتاژ میشوند. سختی گير های با ظرفيت 3 میلیون گرين به شکل پکيج ساخته میشوند.به سادگی میتوان از آنها در کارخانه ها،بیمارستان ها، هتل ها و تمامی و مجتمع های مسکونی استفاده کرد.
موارد کاربرد سختی گير
- میتوان از این سختی گیرها برای کاهش سختی در آب های آشامیدنی و بهداشتی استفاده کرد.
- کاربرد در بخش های متفاوت در صنعت به منظور حذف سختی و جلوگيری از رسوب در داخل سيستم های گرمايشی و سرمايشی در آنها.
ساختار سختي گيرها
بخش های اصلی در سختی گيرها که همان ستون های آنها هستند از ورق فولادی و همچنین عدسی های تحتانی و فوقانی ساخته شده است که با رنگ اپوکسی در داخل آنها و رنگ های روغتی با مقاومت بالا در سطوح ستون ها استفاده میشود. همچنین تمامی لوله ها و اتصالات موجود در این سختی گیرها روی آنها نصب است و به شکل پکیج های آماده عرضه میشود. البته باید توجه داشت که در مواردی مانند کارخانه های دارویی و یا مواد غذایی و یا در مناطق گرمسیر که روطبت هوا در آنها بالا است از سختی گیرهایی استفاده میشود که از استنلس استيل ساخته شده باشند.
در این قسمت از مخازن نمک با ظرفيت های ٢٠٠٠ ليتر که از جنس پلی اتيلنی ساخته شده اند استفاده میشود.
تصفیه شیمیایی آب
تصفیه آب از گذشته جزء موارد اصلی زندگی بشری بوده است و تا همین امروز هم اهمیت خود را حفظ کرده است. چون مواد محلول در آب به روشهای معمول و بدون استفاده از مواد شیمیایی حذف نمیشوند از سیستم تصفیه شیمیایی آب در تصفیه فاضلاب شهر های بزرگ استفاده میشود.در این نوع تصفیه آب از سیستم های شیمیایی استفاده میشود که با تزریق مواد شیمیایی آب را تصفیه میکنند.
در این نوع برای منعقذ شدن و تولیدات لخته در آب از مواردی مانند کلرور فریک، آلوم، آهک، پلی الکترولیتها و…..استفاده میشود .رایج ترین سیستم هایی که در دنیا و کشورمان استفاده میشود روش های آکسیلاتور و پولساتور هستند.
سیستم های مدرن تصفیه آب
با توجه به پیشرفت روز افزون تکنولوژی های مورد استفاده در تصفیه آب و فاضلاب، برای حذف پارمترهای مضر در آب از روشهای جدید تری استفاده میشود. برخی از این سیستم ها به شرح زیر هستند.
- آب شیرین کن (اسمز معکوس)
- اولترا فیلتر ها (UF)
- میکرو فیلتر ها(MF)
- نانو فیلتر ها (NF)
تصفیه آب اسمز معکوس R.O
یکی از سیستمهای تصفیه مدرن آب در جوامع امروزی سیستم تصفیه آب به روش اسمز معکوس یا همان است.
روش اسمز معکوس یا همان روش آب شیرین کن یکی از روشهای مدرن در صنعت تصفيه آب محسوب میشود. این روش را به میتوان به عنوان يک فرايند فيزيکی به حساب آورد که توانایی این را دارد که به کمک يک غشاء نيمه تراوا ، حلال تقريبا خالص تهيه کند . اسمز معکوس قادر است که ٩٩% مواد معدنی حل شده ، ٩٧% مواد آلی کلوئيدی موجود در آب را حذف نماید. با این ورش ميتوان TDS آب خام را تا میزان ٩٩% کاهش داد، حذف باکتريها ، ويروسها و ديگر ميکرو ارگانيسمها با این روش صد در صد امکان پذير است.
مزايای سيستم تصفیه آب به روش اسمز معکوس (آب شیرین کن RO)
- این روش بسیار مقرون به صرفه است.
- مصرف انرژی در این روش بسیار کمتر از روش های مشابه است.
- بدون نیاز به نگهداری خاص و یا زمان استراحت میتوان از این روش استفاده کرد.
- به علت سهولت انجام کار نیاز به نگهداری خاصی ندارد.
- عدم عبور ميکرو ارگانيزمها موجود در آب از غشای نيمه تراوا مانند باکتری ها ، ويروس ها، آميبها و …
- امکان استفاده مجدد از آب در دستگاه یا بازگرداندن آن به محیط زیست.
سيستم های آب شيرين کن صنعتی (RO)
- TDS: قابلیت از بین بردن تمامی مواد محلول در آب
- TSS: از بین بردن تمام جامدات معلق در آب
- PH: خاصيت اسيديته و قليایی آب
- Q: دبی جريان آب