دستگاه تصفیه آب و کاربرد های آن
تصفیه آب، فرایندی است که از طریق آن ترکیبات شیمیایی ناخواسته، مواد آلی و غیر آلی و آلاینده های بیولوژیکی از آب جدا میشود . این فرایند همچنین شامل تقطیر (تبدیل مایع به بخار برای تبدیل آن به فرم مایع) و deionization(حذف یون از طریق استخراج نمک های محلول) میشود. یکی از اهداف اصلی تصفیه آب این است که آب آشامیدنی مناسبی را تهیه کند. تصفیه آب همچنین نیازهای پزشکی، دارویی، شیمیایی و صنعتی را برای آب آشامیدنی تطبیق می دهد. روش تصفیه، غلظت آلاینده ها مانند ذرات معلق، انگل ها، باکتری ها، جلبک ها، ویروس ها و قارچ ها را کاهش می دهد.
کاربرد دستگاه تصفیه آب چیست؟
هر روز آبهای سطح زمین به دلیل اسیدیتر شدن بارانها به خاطر آلودگی هوا و همچنین آلوده شدن سطح خاک به دلیل تردد زیاد خودروها، استفاده از سموم بهداشتی، سموم گیاهان و حشرات، استفاده از مواد سمی و انتشارات کارخانهای و… آلودهتر میشوند. آلایندههای آب شهری هر کدام صرف نظر از زیانی که به طبیعت میرسانند خطرات و بیماریهای زیادی را هم برای انسان بوجود میآورند.
بسیاری از بیماریهای شایع آب آلوده میتواند حتی منجر به فوت برخی از افراد شود. اما در هر صورت یکی از اولین نیازهای انسان آب است. در واقع انسان به راحتی میتواند بدون خوردن غذا تا چندین روز زنده بماند ولی بدون هوا و آب، مدت زمان زیادی دوام نخواهد آورد. از این رو باید فکری به حال این آب آلوده میشد.
روان آبهای خیابانها، نفت، لاستیک، فلزات سنگین و سایر گازها و آلایندههای خودرو، فاضلابهای شهری، دی اکسید کربن و… همه منجر به تولید آلایندههای آب شهری همچون باکتریهای کلیفرم، نیترات، فسفر، مواد شیمیایی و سایر باکتریها و میکروبها در آب میشوند. آبهای زیر زمینی و سطحی همچنین دارای منابع مختلفی از آلایندههای سمی و انواع سختیهای آب هستند. این آبهای زیر زمینی گاهاً در مجاورت منابع زیر زمینی مانند نفت و گاز و مواد شیمیایی قرار میگیرند و با ترکیب با این مواد سمی میشوند. مشکل اصلی این آلایندههای آب شهری این است که به راحتی در آب حل میشوند و توسط دستگاههای حتی قوی تصفیه آب شهری و حتی با کلر زیاد هم گاهاً تصفیه نمیشوند.
انواع مختلف دستگاه تصفیه آب خانگی :
- دستگاههای تصفیه مدل پارچی
- دستگاههای تصفیه مدل مسافرتی و قابل حمل
- دستگاه تصفیه تک مرحلهای و سر شیری
- دستگاه تصفیه رومیزی یا تصفیه آب کیسی
- دستگاه تصفیه زیر سینکی
- دستگاه تصفیه کل خانه و یا شبکهی اصلی
از انواع دستگاه تصفیه آب خانگی نام برده شده در بالا میتوان بهترین نوع دستگاه تصفیه آب را نوع زیر سینکی عنوان کرد. این دستگاهها تنوع زیادی دارند و قابلیت و کارایی آنها شناختهتر شده و آب تصفیه با این دستگاهها خلوص و کیفیت بالاتری دارد. هرچند دستگاه تصفیه آب کل خانه هم کارایی منحصر به فرد و خوبی دارد، ولی از نظر هزینهای و مصرف آب باز هم نسبت به دستگاه تصفیه آب زیر سینکی دارای نقاط ضعفی میباشد.
دستگاه تصفیه آب زیر سینکی بسته به کارخانهی تولیدکننده در چند مرحله آب را تصفیه میکند که بهترین مدلهای آنها بین 5 تا 8 مرحله آب را تصفیه میکنند و نهایتاً آب را قلیایی، یونیزه و برای نوشیدن آماده میکنند.
برخی از دستگاههای تصفیه آب زیر سینکی با قابلیت فرابنفش خود انواع ویروسها و میکروبهای آب را کاملاً تصفیه میکنند مانند دستگاه تصفیه آب آکوا فرابنفش مجهز به فیلتر قلیایی و برخی دیگر با استفاده از فیلترهای ممبران و یا سایر فیلترها کار تصفیه آب را با تکنولوژی منحصر به فرد خود انجام میدهند که طبق آزمایشات بالغ بر 98 درصد از آلایندههای آب را حذف میکنند. از جمله این دستگاهها میتوان به دستگاه تصفیه آب قلیایی آکوا، دستگاه تصفیه آب آکوا پرو، دستگاه تصفیه آب آکوا اسپرینگ و یا دستگاه تصفیه آب خانگی سافت واتر اشاره کرد.
اما برخی دیگر از انواع دستگاه تصفیه آب خانگی از روش فوقالعاده پیشرفتهی اسمز معکوس یا RO برای حذف آلایندههای آب شهری استفاده میکنند که باعث میشود بالغ بر 99.99 درصد از آلودگی آب از بین برود. از جملهی این دستگاهها میتوان به دستگاه تصفیه آب خانگی آکوا با سیستم اسمز معکوس و یا دستگاه تصفیه آب اسمز معکوس آکوا پرو اشاره نمود. جالب اینکه برخی از این دستگاهها با استفاده از یک فیلتر قلیایی PH آب را تنظیم و آب یونیزه قلیایی که بهترین نوع آب برای بدن انسان میباشد و سرشار از آنتی اکسیدان میباشد را تولید میکنند که شاید بهترین نمونه از این دستگاه را بتوان دستگاه تصفیه آب قلیایی آکوا و یا دستگاه تصفیه آب خانگی آکوا پرو قلیایی مجهز به فیلتر اسمز معکوس را نام برد.
در نهایت به نظر میرسد برای رهایی از آلایندههای آب شهری و خلاص شدن از شر بیماریهای شایع آب آلوده و بهرهمند شدن از مزایای آب تصفیه شده، بهترین انتخاب، خرید دستگاه تصفیه آب خانگی از بین انواع دستگاه تصفیه آب خانگی متناسب با بودجه و قابلیتهای این دستگاهها باشد.
فرآیند تصفیه آب در دستگاه تصفیه آب خانگی PRO :
دستگاه تصفیه آب خانگی PRO برای تصفیه آب از شش مرحله فیلتراسیون استفاده میکند. فیلترهای باکیفیت استفادهشده در این دستگاه تمام آلودگیهای مختلف نظیر گردوخاک، ذرات معلق، گازهای محلول، فلزات سنگین، باکتریها، نیترات و یونهای تک ظرفیتی و چند ظرفیتی محلول در آب را از آن حذف نموده و در مراحل پایانی با افزودن مواد معدنی و نیز افزایش pH آب، آبی گوارا و فاقد هرگونه آلودگی که حاوی املاح موردنیاز بدن بوده و خاصیت قلیایی دارد در اختیار قرار میدهند.
مراحل تصفیه آب در دستگاه تصفیه آب خانگی شش مرحله ای PRO عبارتاند از :
- فیلتر رسوبگیر الیافی PP
این فیلتر ذرات معلق موجود در آب نظیر گلولای را تا ابعاد ۱ میکرون از آب جدا میکند و از الیاف پلیمری پلیپروپیلن ساخته شده است.
- فیلتر کربن اکتیو گرانوله (GAC)
فیلتر کربن اکتیو (UDF) وظیفه حذف فلزات سنگین و گازهای محلول در آب نظیر کلر را بر عهده دارد و از زغال پوسته نارگیل ساخته شده است.
- فیلتر کربن بلاک (CTO)
سومین فیلتر دستگاه تصفیه آب خانگی PRO مکمل فیلتر مرحله دوم دستگاه بوده که رنگ، بو و طعم نامطبوع آب را از بین میبرد. این فیلتر نیز از زغال پوسته نارگیل ساخته شده است.
- فیلتر ممبران اسمز معکوس (RO)
فیلتر ممبران اسمز معکوس (RO) دستگاه تصفیه آب خانگی PRO، ذراتی با ابعاد حداقل ۰٫۰۰۰۱ میکرون را از آب حذف میکند و بنابراین قادر است انواع یونهای چند ظرفیتی و تک ظرفیتی نظیر نمکها و همچنین نیترات و نیتریت را از آب حذف کند. آلودگیهای باکتریایی نیز توسط این فیلتر از آب حذف میشوند.
- فیلتر پست کربن (T33)
این فیلتر وظیفه تصفیه نهایی آب با دقت بالاتر برای حذف آلودگیهای آلی باقیمانده احتمالی و نیز اصلاح تغییر احتمالی مزه آب در صورت ذخیره طولانیمدت در مخزن ذخیره را بر عهده داشته و از زغال پوسته نارگیل ساخته شده است.
- فیلتر آلکالاین (ORP)
فیلتر قلیایی دستگاه تصفیه آب خانگی شش مرحلهای بهتا، املاح مورد نیاز بدن انسان را با نسبتهای مناسب به آب افزوده و میزان اکسیژن محلول در آن را افزایش داده که منجر به افزایش خاصیت قلیایی آب شده و خواص آب خروجی از دستگاه را مشابه آبهای معدنی چشمههای طبیعی میکند.
از جمله مزایای آب تصفیه شده :
- پوست سالم و با نشاط
- تنطیم متابولیسم بدن
- تصفیهی کبد از آلودگیها
- رفع مشکلات کلیوی
- خوش طعم تر و سبکتر شدن آب
- جذب بهتر آب در بدن
- صرفه جویی در مصرف آب
- و…