

انواع روش های اسمز معکوس
روش اسمز معکوس یا RO در پایان سال ۱۹۵۰ و تحت حمایت ایالات متحده تحت عنوان روشی برای شیرین کردن آب و نمکزدایی از آب دریا معرفی شد. فرایند تصفیه آب اسمز معکوس است که با استفاده از فرایندهای خاص جداسازی و اعمال فشار بر روی یک آب به عنوان حلال و عبور آن از میان غشا و فیلتر های تصفیه آلاینده های آب را از آن جدا کرد. در این نوشته انواع روش های اسمز معکوس را بررسی میکنیم
در فرآیند اسمز معکوس آب با فشار از منطقه ای که غلظت آلاینده ها بیشتر است به سمت منطقه دیگری که آلاینده ها غلظت کمتری دارند حرکت میکند، این روش همان فرآیند اسمز معمولی است. سیستم های اسمز معکوس به دو روش خانگی و تجاری تقسیم میشوند.
سیستمهای اسمز معکوس خانگی
در سیستم اسمز معکوس خانگی عملیات فیلتر کردن آلاینده ها در چند مرحله انجام می پزیرند. در اولین مرحله، که تحت عنوان فرایند پیش تصفیه شناخته میشود و برای محافظت از ممبران از آن استفاده میشود.
به این جهت که ممکن است در ابتدا میزان مواد معلق موجود در آب زیاد باشد ضروری است که از یک سیستم پیش تصفیه مناسب استفاده شود تا بتواند میزان ذرات معلق موجود در آب را کم کند. تا غشاهای ممبران مسدود نشوند و فرایند تصفیه با مشکل مواجه نشود.
در مرحله بعدی کلر موجود در آب نیز حذف میشود به این دلیل که حتی وجود آلاینده هایی مانند کلر در آب نیز ممکن است به غشاهای اصلی دستگاه آسیب وارد شود.
پس از جداسازی ذرات کوچکتری مانند کلر از آب در مرحله بعدی از یک غشای نیمه تراوا استفاده میشود که میتواند آلاینده های مضر آب را از آن جدا کنند.
سپس پیش از اینکه آب به مخزن نگهداری آب تصفیه شده منتقل شود آن را از یک فیلتر کربنی عبور میدهند تا طعم و بوی نامطبوع آن حذف شود. و به شیر آب منتقل شده و مورد استفاده قرار بگیرد.
در سیستم های خانگی از ممبران های low pressure یا ممبران های فشار پایین استفاده میشود.

سیستمهای اسمز معکوس تجاری
فرایند تجاری اسمز معکوس جهت تصفیه آب با فشار بالا و بیشتر از ۱۰۰ psig استفاده میشود. تا بتوانند آب با فشار بالا و حجم زیاد را تصفیه کنند. تنها تفاوت این سیستم با سیستم های تجاری در حجم آبی است که تصفیه میکنند، ولی فرآیند ها و مراحل مختلف تصفیه در هر دو آنها یکی است، به دلیل میزان بالای آبی که با استفاده از این سیستم ها میتوان تصفیه کرد، گران قیمت تر و پیچیده تر است.
برای تصفیه آب به این روش از ممبرات هایی استفاده میشود که توان تصفیه اب با فشار بالای بین ۱۰۰ تا ۲۲۵ را دارند، از سیستم های صنعتی یا تجاری در تصفیه آب شور دریا و یا آب لوله کشی در مقیاس بالا استفاده میشود.