اثرات سرب بر بدن انسان
وقتى واژه آلودگى سرب را ميشنويم بى اختيار ياد آلودگى هاى سرب در هوا مي افتيم اما شايد ندانيد كه اين فلز خطرناك در اطراف ما وجود دارد. شايد شنيده باشيد كه ميگويند افرادى كه در شهرهاى بزرگ و ترافيك بالا زندگى ميكنند براى آلودگى هاى سربى موجود در هوا يك ليوان شير بنوشند تا از اثرات آلودگى سرب در بدن بكاهد، اما آيا ميدانيد گاهى اوقات آلودگى سرب به قدرى بالاست كه حتى دام ها و حتى شير آنها را تحت تاثير خود قرار دهد؟
سرب فلز نرم به رنگ خاكسترى متمايل به آبى و يا به رنگ نقره اى است و سالانه حدود 5300 تن از اين ماده در سراسر جهان مصرف ميشود و اين فلز بعد از آهن دومين فلز پر مصرف در جهان است. هرچند ممكن است با شنيدن نام سرب ياد بنزين بيفتيد اما بسيارى از وسايلى كه در طول روز در محيط اطرافمان با آنها سروكار داريم داراى سرب هستند. باطرى ها و كابل هاى لوازم الكترونيكى داراى بيشترين ميزان سرب هستند.
سرب باعث مختل شدن اختلال انزيمى در بدن و كاهش عمر گلوبولهاى قرمز در بدن ميشود و در دراز مدت بيمارى هاى مانند نارسايى كليوى، بيمارى هاى قلبى از عوارض وجود سرب است. مسموميت با سرب اثراتى مخربى دارد و بيمارى هاى زيادى مانند كم خونى، ضايعات مغزى، سبب تاخيير در رشد كودكان، اختلال در سيستم گوارشى بدن، سبب كاهش اسپرم در مردان و بسيارى بيمارى هاى ديگر را شامل ميشود. همچنين دريافت روزانه 5ميكروگرم سرب در هر كيلوگرم باعث مسموميت شديد ميشود.
از آنجا كه فلزات سنگين در بدن رسوب كرده و در بافت بدن باقى مى ماند بايد از طريق متصل كردن آنها به بعضى از ملكولها آنها را از بدن دفع كرد.
ويتامين E و سلينيوم از جمله مواد ضد سرطانى در بدن هستند و ميتوانند اثار ضد سرطانى را در بدن خنثى كنند.
زرده تخم مرغ، ماهى، نان جو، سبزيجات داراى برگ تيره گوجه فرنگى از جمله منابع ويتامين E در بدن است.
اهن، كلسيم، منيزيم هم از جمله مواد هستند كه به كاهش جذب سرب كمك ميكنند.
در نتيجه اثرات سرب بر بدن انسان براى دفع سرب در بدن علاوه بر خوردن مواد طبيعى، سبزيجات و ميوه و ماهى و … براى افرادى كه از دستگاه تصفيه آب در منزل خود استفاده ميكنند، فيلتر مرحله ششم دستگاه تصفيه آب يعنى فيلتر مينرال با اضافه نمودن املاح معدنى مانند كليسم و منيزيم به آب براى كاهش ميزان سرب در بدن كمك بسيارى انجام ميدهد.